2019: 22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου – Να κάτεχα πού μένει αητός

22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου
Να κάτεχα πού μένει αητός

Ψαραντώνης
Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 20:30
Στο Αρχοντικό Αξιοθέα

Ψαραντώνης: λύρες, μπουλγαρί, τζουράς, φωνή
Νίκη Ξυλούρη: κρουστά, φωνή
Λάμπης Ξυλούρης: ούτι
Γιάννης Παξιμαδάκης: λαούτο

«Να κάτεχα πού μένει αητός, πού βασιλεύει τ’ άστρο…». Ο στίχος αυτός, από ριζίτικο της Κρήτης, περιγράφει με ακρίβεια τον κύριο τόνο που θα δώσουν στη συναυλία του Ψαραντώνη εκείνα τα τραγούδια που αναδεικνύουν το βασικότερο στοιχείο της ποιητικής του τέχνης. Τη στόχευση στις αρχέγονες δυνάμεις της φύσης οι οποίες αποτελούν πηγή και έμπνευση και συμβάλλουν στην κατανόηση της ομορφιάς του κόσμου: «Όμορφα στόλισεν ο Θιός τον κόσμο τον απάνω…».

Το κλειδί γι’ αυτή την προσέγγιση βρίσκεται για τον Ψαραντώνη στον «Παλμό της Φύσης» και στην περιδεή προσέγγισή του μέσα από την αποδοχή των ορίων της τέχνης του ανθρώπου μπροστά στο απροσμέτρητο ύψος και το σκοτεινό βάθος της φυσικής ομορφιάς. Πρόκειται για μιαν άλλου τύπου καλλιτεχνική ταπείνωση του δημιουργού μπροστά στις δυνάμεις της φύσεως, εκείνης που σέβεται τους νόμους της, συνομιλώντας έτσι μέσα από μιαν πρωτόφαντη οικείωση με τους ήχους και τη βουή που εκλύουν τα ημερωμένα αγρίμια, τα ποτάμια και οι αγέρηδες, οι «εγκρεμνοί» και τα σπήλαιά της…

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30. Το ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.

Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40.
Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζουν ο ΟΠΑΠ (Κύπρου), η εταιρεία Medochemie και η Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/