Ξαναγεννιέται το αστικό κέντρο της Λευκωσίας

Πεμ, 18 Φεβ. 2021 14:40

Το έργο ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια αναζωογόνησης της καρδιάς της πρωτεύουσας

Το αστικό κέντρο της Λευκωσίας ξαναγεννιέται. Το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, του οποίου η προσφορά προκηρύχθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια αναζωογόνησης της καρδιάς της πρωτεύουσας.

Σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα ένας πνεύμονας πρασίνου θα δημιουργηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας προσφέροντας στους Λευκωσιάτες – και όχι μόνο – την επιλογή να ψυχαγωγηθούν σε έναν ευχάριστο χώρο που θα συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με άλλες χρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, παιδική χαρά κ.α.

Το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ δημιουργεί ταυτόχρονα και «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο κέντρο όπως είναι το εμπορικό τρίγωνο (Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου), την Πλατεία Ελευθερίας, την εντός των τειχών πόλη.

Χώροι στάθμευσης
Εξαιρετικής σημασίας, δεδομένης της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο, θεωρείται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο χώρο του παλιού ΓΣΠ χωρητικότητας 570 οχημάτων.

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αναμένεται να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένου και του εμπορικού κέντρου της εντός των τειχών πόλης. Θεωρείται επίσης καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας και για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας μέσω της χρήσης των Μικρών Λεωφορείων Λευκωσίας, η αφετηρία των οποίων χωροθετείται εντός του έργου.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, αμφιθεάτρου, καταστημάτων, χώρων για υπαίθριες εκδηλώσεις, εστιατορίου, καφετεριών, γκαλερί, βιβλιοπωλείου κ.α.. Θα δημιουργηθεί επίσης, στη βάση του σχεδιασμού,  «Μεσογειακός Λόφος» ο οποίος θα φιλοξενεί την υπαίθρια παιδική χαρά.

Τον πυρήνα της νέας ανάπτυξης αποτελούν η πλατεία και οι χώροι πρασίνου. Θα γίνουν δεντροφυτεύσεις διαφορετικής πυκνότητας και ύψους, καθώς και διευκολύνσεις για συναναστροφή και ξεκούραση (π.χ. παγκάκια, στέγαστρα, διαδρομές περιπάτου, τρεξίματος, χώροι υγιεινής) ώστε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και ευχάριστος χώρος αναψυχής, με γνώμονα τις κλιματολογικές συνθήκες της Λευκωσίας. 

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.