Εκδηλώσεις (2018): Προσωρινή έκθεση «Ιστορίες Χρυσού»

Προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης με τίτλο «Ιστορίες Χρυσού». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Νοεμβρίου 2018 μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2019.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό μια επιλογή σπάνιων νομισμάτων από την άγνωστη, μέχρι τώρα, συλλογή νομισμάτων του Αναστασίου Γ. Λεβέντη. Η Συλλογή Νομισμάτων της Λεβεντείου Πινακοθήκης περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για συλλέκτες όσο και για ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Με την έκθεση αυτή, όχι μόνο θα παρουσιαστεί η συλλογή στο ακαδημαϊκό κοινό, αλλά και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα τα οποία αποτέλεσαν σταθμό στην παγκόσμια ιστορία της νομισματοποιείας.

Οι επιμελήτριες οργανώνουν μια έκθεση με 14 νομίσματα -τα οποία χρονολογούνται από τον Μέγα Αλέξανδρο, στο Βυζάντιο, στο Μεσαίωνα μέχρι και την πρώιμη μοντέρνα εποχή- μαζί με μια επιλογή αντικειμένων από την γενικότερη ιστορία, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν καλύτερα το γενικότερο κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο που συνδέεται με την ιστορία της νομισματοποιείας. Με αυτή την προσέγγιση διηγούνται μέσα από την έκθεση σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η εποχή μεγάλων βασιλέων και αυτοκρατόρων, διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές καταστάσεις και όλη η πολυπλοκότητα πίσω από την παγκόσμια νομισματοποιεία. Μέσω νέων τεχνολογιών, θα δοθεί η ευκαιρία, ιδιαίτερα στους νέους επισκέπτες, να ανακαλύψουν με ιδιαίτερο και ενδιαφέρον τρόπο περισσότερες πτυχές της ιστορίας της νομισματοποιείας.

Με αυτό τον σκοπό θα φέρουμε στη Λευκωσία εκθέματα από μουσεία και ινστιτούτα από την Αγγλία, την Γαλλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αυστρία – από βασιλικά πορτραίτα μέχρι προσωπικά και συλλεκτικά αντικείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης, ζωντανεύοντας με τον τρόπο αυτό τα επιλεγμένα νομίσματα.

Την έκθεση θα συνοδεύει ομώνυμη έκδοση σε ελληνικά και αγγλικά, η οποία θα διατίθεται προς πώληση στο πωλητήριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Γενικός συντονισμός έκθεσης: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου
Επιμελήτριες έκθεσης: Λευκή Μιχαηλίδου, Ελένη Ζαπίτη, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ