Αυτή τη βδομάδα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Δευ, 14 Ιουν. 2021 10:00

Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου (17 Ιουνίου) και διεθνές πρόγραμμα ταινιών καλλιτεχνικού animation σε συνεργασία με το Animafest Cyprus (16 Ιουνίου)

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο «ανώι» του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία  θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου με τίτλο «sessile». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα εγκαινιάζεται η σειρά προβολών με τίτλο «Kαλλιτεχνικό Σινεμά Αnimation-Animation και Σύγχρονη Τέχνη», αποτελούμενη από εβδομαδιαία προγράμματα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους animation, που θα προβάλλονται στην υπαίθρια αυλή του Μουσείου. Τη σειρά προβολών κλήθηκαν να επιμεληθούν διεθνείς συνεργάτες του Animafest Cyprus για τα προεόρτια των 20 χρόνων του Κυπριακού Φεστιβάλ Animation.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου θα προβληθεί το πρώτο πρόγραμμα της σειράς, το οποίο επιμελείται ο Andrea Martignoni, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ANIMAPHIX της Σικελίας, και έχει τίτλο  Sound and Animation.

΄Εκθεση Χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου
Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 19:30
Διάρκεια έκθεσης 17 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2021

Η ατομική έκθεση της χαράκτριας Σιμώνης Φιλίππου ερευνά την αντίληψη της λέξης sessile (“Άμισχος”), την σχέση δηλαδή μεταξύ του ανθρώπου και του Φυσικού κόσμου, δια μέσου μιας μελέτης αρχαιολογικών τεχνουργημάτων και Φυτικής ζωής. Δημιουργεί οπτικά υβρίδια από ευρήματα και σπορόφυτα, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο το βοτανικό πνεύμα του θεατή. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής πρός τη Φύση και εξυμνά τη σιωπηλή αλλά σταθερή της δύναμη. Παρουσιάζεται μια συλλογή από σχέδια και πρωτότυπες λιθογραφίες ταξιδεύοντας τον θεατή διαμέσου της μεθοδικής διαδικασίας της χαρακτικής.

*sessile (=άμισχος) είναι η κατάσταση του να βρίσκεται κάποιος ριζωμένος, ακινητοποιημένος. Αυτή η ανικανότητα διακίνησης δεν πρέπει να μπερδεύεται με την έλλειψη δράσης.

Artists Talk
1η Ιουλίου
Στο πλάισιο της έκθεσης η Σιμώνη Φιλίππου θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να την γνωρίσει αλλά και να συζητήσει μαζί της για την καλλιτεχνική της προσέγγιση της στην  χαρακτική.

Sound and Animation σε επιμέλεια Andrea Martignoni
Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 20:00

Ο Andrea Martignoni είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές ήχου διεθνώς στον χώρο του ανεξάρτητου σινεμά animation.

To πρόγραμμα που επιμελείται παρουσιάζει μια επιλογή από ταινίες για τις οποίες σχεδίασε ο ίδιος τον ήχο αλλά και σημαντικές ταινίες της ιστορίας του σύγχρονου σινεμά που ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό ήχου και τον επηρέασαν ως δημιουργό. To πρόγραμμα ξεκινά αποτείνοντας φόρο τιμής στους Norman McLaren και Maurice Blackburn, παρουσιάζοντας μια από τις σημαντικότερες ταινίες animation στην ιστορία του κινηματογράφου, το Blinkity Blank. Ο ήχος σε αυτή τη ταινία είναι μίξη οπτικών ήχων και χαράξεις απ’ευθείας στη λωρίδα ήχου του φίλμ, που δίνει την δυνατότητα απεριόριστου αυτοσχεδιασμού στο δημιουργό. Συμπεριλαμβάνονται ταινίες  πολλών άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το Every Child του Eugene Fedorenko, το Le Grand ailleurs et le petit ici της Καναδέζας Michèle Lemieux το La Testa tra le Nuvole του Ιταλού Roberto Catani, το Schlaf του Claudius Gentinetta, το Happiness του Ρώσου Andrey Zhidkov και άλλους.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Blinkity Blank
By Norman McLaren (Canada 1955 – 5:17)
Soundtrack Maurice Blackburn
Every Child
By Eugene Fedorenko (Canada 1979 – 6:17)
Soundtrack Normand Roger – Les Mîmes électric
Schlaf
By Claudius Gentinetta – Frank Braun (Switzerland 4 min)
Soundtrack: Peter Bräker – Florian Eidenbenz
Le Grand ailleurs et le petit ici
By Michèle Lemieux (Canada 2012 – 14:28)
Soundtrack: Olivier Calvert – Robert Marcel Lepage
Big Bang Big Boom (Italy 2010 – 10:00)
By Blu
Soundtrack: Andrea Martignoni
La Testa tra le Nuvole  (Italy 2013 – 7:55)
By Roberto Catani
Soundtrack: Andrea Martignoni
Postindustrial (Bulgary 2014 – 3:20)
By Boris Pramatarov
Soundtrack: Andrea Martignoni
Happiness (Russia 2020 – 5:00)
By Andrey Zhidkov
Soundtrack: Andrea Martignoni

Ετήσια και περιοδική έκθεση
Στο μουσείο συνεχίζουν να είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 14 Αυγούστου δύο σημαντικές εκθέσεις Χαρακτικής: H ετήσια έκθεση με θέμα  «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής» και η περιοδική έκθεση  με θέμα «η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο».

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται  50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον  αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές  μεθόδους των 3 βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

Ένα πιεστήριο χαρακτικής στο Μουσείο, θα βοηθήσει να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο εκτύπωσης έργων χαρακτικής. Χαρακτικές μήτρες, εργαλεία χάραξης και εκτύπωσης, καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαρακτικά, είναι μερικά από τα εκθέματα σε βιτρίνες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο.

Στην περιοδική έκθεση (εις μνήμη της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή) με θέμα «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή – Κύπρος και του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή  – Ελλάδα. Η έκθεση συσπειρώνει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Καταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις.

Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι:
Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:00 και 17:00 – 20:00

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση εδώ
facebook: Hambis Municipal Printmaking Museum
Facebook: Animafest Cyprus
web: www.printmaking.cy
web: www.animafest.com.cy

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας