Ανακοινώσεις (2020): Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αναβάθμιση υποδομών κοινής ωφέλειας

12 Αυγ. 2020 13:05
Ανοίγει η συμβολή των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα

Ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών κοινής ωφέλειας στην συμβολή των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα.

Από το απόγευμα, 12 Αυγούστου 2020, επιτρέπονται όλες οι κινήσεις οχημάτων από τις Λεωφόρους:

* Σπύρου Κυπριανού προς Διγενή Ακρίτα και αντίστροφα.
* Μακαρίου προς Σπύρου Κυπριανού, Διγενή Ακρίτα και προς την οδό Κρήτης.
* Διγενή Ακρίτα προς την οδό Κρήτης.

Οι εργασίες είναι εξαιρετικής σημασίας αφού αφορούν τη σύνδεση των υπόγειων δικτύων υποδομών (ΣΑΛ, όμβριων υδάτων, CYTA, ΑΗΚ) στον κόμβο Μακαρίου-Σπύρου Κυπριανού-Διγενή Ακρίτα.

Η σύνδεση των υποδομών κοινής ωφέλειας εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου (φάση β’).

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για το έργο υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού με στόχο:

• Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.
• Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.
• Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.
• Την ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.
• Την ανακατασκευή-εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών κοινής             ωφελείας (ΣΑΛ, ΣΥΛ, ΑΗΚ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΟΜΒΡΙΑ)
• Την εγκατάσταση ολιστικού συστήματος «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας.

Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο».

Ο Δήμος Λευκωσίας ευχαριστεί τους πολίτες για την κατανόηση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των εργασιών στην συμβολή των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα.